20191214 120220Viskas, kas nauja, jau yra gerai žinoma sena. Tuo įsitikino Šakių rajono Lukšių V.Grybo gimnazijos ir Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos vadovai ir mokytojai,  gruodžio 14 dieną Palangoje klausęsi seminaro apie patyriminį mokymą. Palangos V.Jurgučio progimnazijos direktoriaus pavaduotoja Saulė Paulikienė, pati būdama fizikė, supažindino su savo mokyklos patirtimi, ugdant naujosios kartos mokinius, siekiančius viską patirtį patiems. Kaip sakė lektorė, Aristotelis jau 300 metų prieš Kristų teigė, jog norėdami kažką gero  padaryti, turime išbandyti, kad patirtume, kaip viskas vyksta.

Patyriminis ugdymas dažnai priešpastatomas tradiciniam mokymui, kuriame mokytojo vaidmuo yra ,,suteikti“ besimokančiajajam informaciją ir žinias bei paskirti mokymosi pratimus, kurių pagrindinis tikslas – informacijos ir žinių perdavimas. David Kolb sukūrė plačiai taikomą patyriminio ugdymo proceso modelį: konkretus patyrimas, jo aptarimas ir vertinimas, išvadų suformulavimas, taikymas panašioje ar naujoje situacijoje.  Veikla, konkretus patyrimas – tai patyriminio ugdymo pagrindas. Veikla turi padėti vaikams atsiskleisti, turi būti įmanoma užduotį į gyvendinti, turi būti patraukli, įdomi, reikalaujanti bendrų pastangų, visų įsitraukimo. Ypač svarbi refleksija, kuri gali būti įvairių formų: kalbėjimas, rašymas, skaitymas, veikla. Mokytojas turėtų būti vedlys, o  pagrindinis darbas atliekamas dar prieš pamoką.

Išklausius teorinę seminaro dalį, lektorė atskleidė, kaip jų mokykloje ugdomi mokiniai taikant patyriminio mokymo metodus. Tai ir įvairios edukacijos, kurių metu miesto vaikai susipažįsta su gamta, dalyvauja gamyboje (saldainių fabrike), verslo veikloje (praleidžia dieną viešbutyje). Šią veiklą aktyviai vykdo ir gelgaudiškiečiai bei lukšiečiai.  Seminaro lektorė pasakojo apie gale mokslo metų organizuojamą patyriminio ugdymo savaitę, kurios metu mokiniai renkasi mokytoją, vykdo tiriamąją veiklą, pristato visiems savo patirtį ir darbą. Panašiai dirba ir Šakių rajono mokyklos, tik šią veiklą pavadindamos projektine veikla, kurios metu stengiasi mokiniams leisti patiems patirti, surasti, apskaičiuoti ir pristatyti projektą. Lektorė pabrėžė, kad XXI a. ugdymas (is) turi būti grindžiamas tiriamąja mokinių veikla, kuri skatina mokinius būti aktyvius, laimingus, leidžia gauti žinių per praktiką.

Apžiūrėję pajūrio miesto kalėdinius papuošimus, aplankę Palangos eglutę, pasisveikinę su jūra, Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos ir Lukšių V.Grybo gimnazijos mokytojai grįžo pasisėmę naujų žinių, pailsėję ir jau brandindami sumanymus, kaip sudominti ir įtraukti mokinius į patyriminę veiklą.

Danutė Aniulienė

Informacija

Teisinė forma:
savivaldybės biudžetinė įstaiga

Buveinės adresas:
Mokyklos g. 1, Gelgaudiškis, LT-71427, Šakių raj.

Juridinio asmens kodas:
190820419

Telefonas:
(8-345) 41 529

Elektroninis paštas:
mokykla.gelgaudiskis@gmail.com 

Pamokų laikas

  1. 800 - 845

  2. 855 - 940

  3. 950 - 1035

  4. 1055 - 1140

  5. 1200 - 1245

  6. 1255 - 1340

  7. 1350 - 1435

  8. 1445 - 1530

Projektai

Dabar lankosi

Dabar svetainėje 28 svečiai ir narių nėra